Coronavirus: wees alert, raak niet in paniek

De wereld en ook Nederland is geraakt door het Corona-virus. We worden geconfronteerd met een onzekere tijden. Elk mens reageert anders, maar paniek is een slechte raadgever en het is goed om kalm en alert te zijn. Spanning en angst zijn slecht voor je afweer.

Er zijn tal van virussen, met name in de herfst en winter, die griepachtige verschijnselen kunnen geven met klachten van de luchtwegen. Bij jonge mensen en volwassenen met een goede weerstand is dat meestal geen enkel probleem als zij worden geïnfecteerd. Het is zelfs goed voor het immuunsysteem om geregeld virussen en bacterien te moeten weerstaan. Veelal verloopt de infectie ongemerkt of met lichte verschijnselen. Bij het Corona virus is dat ook bij 80% van de besmette mensen zo. Maar bij een klein groep zijn de klachten ernstig, met name bij mensen met een lage weerstand, bijvoorbeeld door een ernstige onderliggende chronische ziekte of ouderdom. Vooral in de groep ouder dan 60 jaar ziet men de meeste complicaties.

Heel veel informatie is te vinden op de website van het RIVM: https://www.rivm.nl/

Dat is de basis waar we allemaal van uit gaan. Mijn advies is om dat regelmatig te raadplegen. Maar er zijn ook deskundigen die een andere zienswijze hebben. Ook zij hebben hele zinvolle ideëen. Zie bv.: https://artsencollectief.nl/

Het centrale advies van het RIVM

Het centrale advies van het RIVM is:

Heeft u verkoudheidsklachten of een geringe verhoging tot 38 graden Celsius? Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet. Je klachten zijn mild.

Worden uw klachten erger? Je hebt een hogere koorts meer dan 38 graden Celsius en je hoest of ademt moeilijk: bel met de huisarts of huisartsenpost. Neem bij ernstige klachten direct contact op (bel) uw huisarts!

Preventieve maatregelen bij besmetting met het Corona virus

Er zijn echter ook mogelijkheden om de weerstand te versterken, zowel ter preventie als bij beginnende ziekte. Die staan niet in de RIVM aanbevelingen.

Preventieve maatregelen en middelen:

– stress verzwakt het immuunsysteem, dus een goede methode van stresshantering en ontspanning staat voorop;

– een supergezonde leefstijl: zorg voor ontspanning, plezier in het leven en een goede slaap. Ga naar buiten en beweeg.  Let extra goed op gezonde voeding met minimaal 5 soorten groenten en twee stuks fruit op een dag, 4 keer per week vette vis, pré- en probiotische voeding, dat wil zeggen voeding waar de darmbacteriën goed op groeien (vooral groenten met veel vezels en voeding waar goede bacteriën in zitten, zoals kefir en gefermenteerde groenten. Zie ook mijn artikel met tips om stille ontstekingen tegen te gaan.

– adviezen over supplementen en natuurlijke middelen mogen in nederland slechts zeer beperkt gegeven worden. In een persoonlijk consult kan ik wel maatwerkadviezen geven. Dit kan ook telefonisch. U kunt ook informatie vinden op: https://zelfzorgcovid19.nl/

Maatregelen en middelen bij een grieperig gevoel en verhoging/koorts:

– het lichaam en de geest hebben een krachtig zelf herstellend vermogen, vertrouw erop en neem uw rust om goed uit te zieken, ontspan zoveel mogelijk.

– eet licht verteerbare kost zoals groentesoepen, gestoomde groenten en salades en goed drinken (water, kruidenthee, gemberthee),

– koorts is een gezonde reactie van het immuunsysteem om ziekteverwekkers te lijf te gaan. Ga daarom niet te snel de koorts onderdrukken. Dit kan een grotere kans op complicaties en een langere ziekteduur geven.

– natuurlijke hoestdrankjes (zonder suiker)

– homeopathische middelen (vraag advies aan uw behandelaar)

Bij verbetering bouwt u de vitamines en homeopathische middelen weer af en gaat u stapsgewijs over op uw oude voedingspatroon.

Even delen met je netwerk?