Je balans herstellen met acupunctuur

Letterlijk is een nieuw element in mijn praktijk prikkelend, namelijk acupunctuur.

Op 10 juni rondde ik mijn opleiding integrative acupuncture af. Een hele mooi aanvulling op wat ik al doe.

Met de manuele geneeskunde en osteopathie kan ik de structuur behandelen. De spieren, gewrichten, bindweefsel, organen en zelfs het zenuwstelsel.

Met neuraaltherapie kan ik overprikkeling die in het zenuwstelsel ontstaat weer in balans brengen.

Met hypnose, hypnotherapie, EFT en diverse ontspanningstechnieken kan ik op de geest inwerken. Op het bewuste en onbewuste deel. En nu kan ik met acupunctuur inwerken op het energetisch niveau.

Hoe werkt acupunctuur?

Acupunctuur is pakweg 2500 jaar oud. De huidige wetenschap toont wel aan dat het werkt, maar hoe het werkt is voor de westerse geneeskunde onduidelijk.

De Chinese geneeskunde verklaart dat je bij acupunctuur inwerkt op het netwerk van kanalen in je lichaam waarin de levensenergie stroomt. Deze levensenergie wordt in de traditionele Chinese geneeskunde Qi genoemd. Als er een blokkade in deze kanalen van levensenergie komt dan ontwikkel je klachten. Deze kanalen lopen in het bindweefsel. De naam bindweefsel geeft aan dat er een weefsel is tussen alle cellen, alle organen, alle spieren, alle weefsels, die alles verbindt. Deze verbinding loopt zelfs tot in de celkernen door. In dit verbindend weefsel loopt dit communicatienetwerk van kanalen, ook wel bekend als meridianen. Dit communicatienetwerk van energiekanalen zorgt voor een goede organisatie in het lichaam.

Levensenergie weer goed laten stromen

Qi, de levensenergie die in de kanalen stroomt kun je vergelijken met elektrische stroom door een stroomdraad. Als de isolatie van de stroomdraad af is, als de stroomdraad niet goed vastzit of als de stroomdraad gebroken is, krijg je geen goede geleiding.

Zo kunnen er ook verstoringen in de meridianen zijn die leiden tot verschillende klachten. Bijvoorbeeld pijnklachten van spieren of gewrichten. Maar ook klachten door niet goed werkende organen.  

Door het plaatsen van acupunctuurnaalden kan de levensenergie weer goed stromen. Daarmee kan het lichaam zichzelf weer genezen. Het mooie van acupunctuur is dat het heel veilig is. En er is ondertussen heel veel onderzoek dat de werking van acupunctuur bevestigd. Veel van dat onderzoek gaat over vermindering van pijn. Met functionele MRI’s kunnen ze zien dat er duidelijke veranderingen zijn in de hersengebieden die met pijn te maken hebben.  

Van symptoombestrijding naar zelfgenezing

In een ideale wereld zou acupunctuur, tezamen met andere natuurlijke geneeswijzen, de eerste stap zijn om mensen weer gezonder te maken. Het lichaam zichzelf laten herstellen door de organiserende energieën weer te laten stromen is een mooie natuurlijke manier om de balans te herstellen en weer gezond te worden. Pillen die alleen maar symptomen onderdrukken met bijwerkingen zijn dan vaak niet meer nodig.

Voor mijn praktijk is het een zeer welkome aanvulling, waardoor ik nog meer mensen kan helpen om klachtenvrij door het leven te gaan en zich weer gezond en vitaal te voelen.

Even delen met je netwerk?