Medische hypnose en hypnotherapie

Wat is hypnose?

Eigenlijk is hypnose iets wat heel gewoon is. We maken het dagelijks mee. Je bent met heel je aandacht in je boek of kijkt naar een boeiende film op tv. Je bent aan het autorijden op de automatsche piloot en het is net alsof je een stukje hebt overgeslagen. Bij hypnose heb je een toestand van ontspanning, afleiding of concentratie op iets, waarbij je bewustzijn verder weg is.

Waarom hypnose?

De oorsprong van veel klachten is te vinden in het onderbewuste. Met hypnose passeer je de kritische factor van je denken en kun je communiceren met het onderbewuste. En in het onderbewuste zitten diepgewortelde patronen, associaties en gewoonten die te maken hebben met je klachten. Hypnotherapie gaat nog een stap verder.

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie is een uiterst krachtig methode om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te versterken. Je gaat op zoek naar dieper liggende oorzaken van deze klachten in het onderbewuste. Je neutraliseert deze negatieve invloeden, leert het onderbewuste nieuwe manieren aan om dit herkaderen en geeft positieve suggesties voor herstel.

Misverstanden over hypnose

Het is geen slaap, je hoort alles en doet geen dingen tegen je wil. Er is ook geen gevaar dat je in hypnose blijft. Mensen hebben een beeld van toneelhypnose waar de hypnotiseur mensen laten kakelen als een kip. Dat heeft niets te maken met medische hypnose en hypnotherapie. Vaak zijn mensen verbaasd na een hypnosesessie dat ze weliswaar diep ontspannen waren, maar alles bewust meemaakten. Soms twijfelen ze zelfs of ze in hypnose zijn geweest.

Wat is medische hypnotherapie?

Medische hypnotherapie is een behandelvorm waarin de hypnotherapeut de reguliere behandeling van de arts ondersteunt om lichamelijke klachten te verhelpen of te verminderen. Met medische hypnotherapie kun je klachten behandelen zoals, hoge bloeddruk, allergieën, astma, hoofdpijn en migraine, prikkelbare darm syndroom en chronische pijn.

Is hypnose wetenschappelijk bewezen?

Voor wetenschappelijk onderzoek wil je zoveel mogelijk de te onderzoeken behandeling standaardiseren en vergelijken met een controlegroep waar je een nepbehandeling doet. Zo’n onderzoeksopzet is goed te doen met farmaceutische middelen, maar is veel lastiger voor andere behandelingen. Een suikerpilletje als nepbehandeling is vrij makkelijk, maar hoe doe je een nephypnose behandeling? In hypnose wil je juist niet standaardiseren, maar je technieken aanpassen aan de individuele cliënt. Maar ondanks die bezwaren is er veel goed bewijs voor de effectiviteit van hypnose bij chronische pijn en prikkelbare darm syndroom.

Hoe werkt hypnose?

Werkingsmodel Hypnose

Bij hypnose helpt de hypnotiseur je om door ontspanning, concentratie of afleiding de kritische factor van je normale waakbewustzijn (dikke zwarte cirkellijn) te omzeilen. Dan kun je contact maken met het onderbewuste.

Contact met het onderbewuste

Door het omzeilen van je kritische factor kun je contact maken met het onderbewuste. Je kunt oorzaken opzoeken in het onderbewuste en ook aanvaardbare suggesties geven voor verandering van gewoonten en gedragingen.

Bij welke klachten helpt hypnotherapie?

Hypnotherapie helpt bj:

  • slecht slapen
  • hoofdpijn en migraine
  • prikkelbare darmen en andere buikklachten
  • angsten en fobiën
  • burnout
  • chronische vermoeidheid
  • fibromyalgie
  • ADHD en ADD
  • zelfvertrouwen en eigenwaarde verbeteren
  • gewichtsbeheersing
  • stoppen met roken
  • alcohol en drugsverslaving
  • trauma en PTSS
  • en nog veel meer…

Hoe werkt zelfhypnose?

Hypnose voor diepe ontspanning kunt je goed zelf doen. In mijn praktijk leer ik je dat. Zelf vind ik dat veel makkelijker en sneller dan allerlei andere meditaties. Ik breng je in hypnose en leer je hoe je zelf diezelfde aangename staat van diepe ontspanning kunt bereiken. Daarna krijgt je van mij een uitleg op schrift en een audiobestand om te oefenen. Zelfhypnose is een vaardigheid en hoe vaker je het doet hoe beter het gaat. En dan kun je ook in een korte zelfhypnose van 5 minuten weer helemaal verfrist zijn.

Hypnose tegen Corona?

We weten allemaal dat stress slecht is voor het afweersysteem. Daarom is het juist nu extra belangrijk om iets te doen tegen de stress, de angst en de vermoeidheid. Hypnose geeft een diepe ontspanning. Positieve suggesties kunnen een extra versterking geven van de afweer.

Ontspanningsinstructie

Bij hypnose wordt gebruikt gemaakt van ontspanningsinstructies. Om je daarmee te laten kennismaken vindt je hieronder een ontspanningsinstructie met prachtig geimproviseerde pianomuziek van Caroline Schmtt. Je kunt het hier beluisteren of gratis downloaden op je telefoon of mp3 speler. Juist in deze tijd van het Corona virus is ontspanning extra belangrijk. Dus deel het vooral met anderen.

ontspanningsinstructie

Meer muziek van Caroline Schmitt vindt je hier: https://carolineschmitt.nl/

Even delen met je netwerk?