Integrale geneeskunde: een mens bestaat uit meer dan botten en spieren

Velen van jullie hebben al gemerkt dat mijn praktijkvoering in de loop der jaren enorm is veranderd en dat ik steeds weer zoek naar nieuwe en effectievere methoden en technieken om meer mensen te kunnen helpen. Ik ben 21 jaar geleden begonnen als manueel arts. Al snel merkte ik dat de puur mechanische benadering te beperkt is: een mens bestaat uit meer dan botten en spieren.

Bij de osteopathie wordt al veel verder gekeken naar beweging, functionaliteit en vitaliteit. De osteopathie is van origine een vak ontwikkeld voor en door artsen. In Amerika wordt het osteopathic medicine genoemd en wordt het uitgeoefend door volledig opgeleide artsen. In nederland zijn er maar een paar osteopaten die ook arts zijn.

Inmiddels ben ik, na de opleiding daarvoor geregistreerd als natuurarts. Tegenwoordig wordt dat arts leefstijlgeneeskunde genoemd. De essentie is om mensen te adviseren om met natuurlijke middelen en maatregelen gezonder en vitaler te worden.

Gezonder oud worden

De laatste tijd heb ik veel studies en nascholingen gedaan om meer te kunnen adviseren over leefsstijl, vitaliteit en longevity. Longevity is een term die moeilijk vertaald kan worden. Het is een combinatie van lang leven, anti aging en vitaliteit. Vroeger werden mensen niet zo oud, tegenwoordig worden mensen wel ouder, maar ze zijn ook ongezonder. Steeds meer mensen hebben chronische ziekten en zijn minder vitaal. Om gezond oud te worden kun je niet vroeg genoeg beginnen met postieve veranderingen in je leefstijl aan te brengen.

Arts leefstijlgeneeskunde: een completere analyse en behandeling van klachten

Ik ben zelf een voorstander van samenwerking van complementaire en reguliere geneeswijzen om te komen tot een integrale geneeskunde, ook wel genoemd integrative medicine. Gelukkig zie je dat ook steeds meer huisartsen en specialisten interesse krijgen in leefstijlgeneeskunde. Maar zoals ook in mijn blog leefstijlgeneeskunde schrijf ligt de basis in de oeroude natuurgeneeskunde.

Arts leefstijlgeneeskunde èn manueel arts

Het is een grote meerwaarde als je werkend als integraal arts ook met je handen onderzoek en behandeling kunt doen. Daarom blijf mijn nascholingen volgen als osteopaat en pas de nieuwste ontwikkelingen toe in mijn behandelingen. Veel van mijn patiënten komen ook naar mijn praktijk omdat ze weten dat ik als arts en osteopaat veel meer heb te bieden.

Een mens bestaat uit meer dan spieren en botten, maar soms is het ook zo, dat simpelweg het verbeteren van de beweeglijkheid en stand van de wervelkolom voldoende is. Dus u bent nog steeds welkom in de praktijk met klachten van het bewegingsapparaat, zoals rugklachten, nekklachten, schouderklachten, een tennisarm etc.

Maar als arts leefstijlgeneeskunde kun je ook terecht met klachten zoals burnout, chronische stress, chronische vermoeidheid, prikkelbare darmen, fibromyalgie etc.

Even delen met je netwerk?